„Plus plus plus”: svečiuose pas montaditas

Matyt patys sunkiai beprisiminsime, kada Vilniuje pradėjo mirgėti trys pliusai, tačiau čia į pagalbą ateina pačio gastrotinklo „Plus plus plus” tinklapis, savo istorijos pradžią nurodantis vėjuotą 2016-ųjų spalį, kuomet Vingrių gatvėje atsidarė pirmasis „Plus plus plus” gastrobaras. Šiandien jo jau nebėra, tačiau geras startas prieš septynerius metus šiandien virto visa šešių taškų imperija, iš kurių net keturi – tokiose centrinėse ir Senamiesčio vietose, kur patalpų nuomos kainos verčia žagsėti.

 Kažkada seniai seniai buvome apsilankę Viršuliškių pliusuose, užsukę į Vilniaus gatvės tašką – tą patį, kur kažkada Mantas Katleris su kompanionais buvo atidaręs savo vardo kebabinę, prasilaikiusių vos pusmetį. O štai „pliusams” čia sekasi kur kas geriau. Matyt ne paslaptis, kad jauną publiką čia traukia ne tik sporto transliacijos, bet ir kartais neįtikėtinai atrodančios kainos. Tarkime, kad ir vienos didelės Lietuvos alaus gamyklos 0,4 l talpos bokaliukas čia kainuoja 2 eurus. Ir traukia būriais čia jaunimas, pažindinąsi, šnekučiuojasi, ir, sprendžiant pagal atskirai išskirtą sudužusio bokalo kainą, alkūnėmis ant žemės verčia gėrimų taures.

pliuspliusplius6

Stiklo dūžio kaina. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Pačiame naujausiame (atsidariusiame tik kovo mėnesį) „Plus plus plus” imperijos taške Vokiečių gatvėje atsidūrėme atsitiktinai – vieną šeštadienio popietę taip siaubingai norėjosi greitai užkąsti, jog kojos pačios nuvedė į „Hesburger”, kuris – neįtikėtina, bet tiesa – buvo visas užsėstas. Štai čia ir krito į akis trys pliusai, įrėminti statybiniais pastoliais. Ko gi neužėjus?

pliuspliusplius1

Naujausias "Plus Plus Plus" taškas - Vokiečių gatvėje. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Kol akys ganėsi po valgiaraštį, į pagalbą atėjo prie baro stovintis vyrukas, maloniai papasakojęs, jog kertinis „pliusų” užkandis - „Montaditos”: sviestinės, purios „Brioche” bandelės su pačiais įvairiausiais priedais – iš viso jų čia yra penkiolika variantų, sau tinkamą bandelę ras ir vegetaras, ir mėsos, ir žuvies mėgėjas. Vieneto kaina – nuo 1.29 eur iki 1.79 eur.

Kitas klausimas – kiek jų imti? Vyrukas prie baro ir vėl skuba į pagalbą, sakydamas, jog jis pasisotino sukirtęs penkias bandeles. Ką gi, aš pasirenku tris ir nusėdu pagrindinėje salėje, kur kol kas ramu ir tuščia, tačiau labai greitai pradeda rinktis žmonės.

pliuspliusplius2

"Plus Plus Plus" priimamasis. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Juk vis dėlto šeštadienis, ir yra su kuo ir kur pasidalinti siautulingo penktadienio įspūdžiais už neskandžiojančią kainą. Taip besižvalgant į besirenkančią publiką, prabėga dešimt minučių ir manosios „Montaditos” jau prašosi būti suvalgomos.

Per tas keliolika minučių jau ir spėjau pamiršti, su kokiu įdaru jas užsisakiau, tačiau didesnio vaidmens tai nevaidina – viena po kitos nedidukės bandelės skaniai sukrenta į skrandį, ir tik tada suvokiu, kad, ko gero, reikėjo labiau įsiklausyti į prie baro stovinčio vyruko balsą ir čiupti penkis vienetus.

pliuspliusplius8

Belaukiant montaditų. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt

Kita vertus, ir tokia patirtis naudinga – žinosime, kad kišenėje neturint ir dviejų eur, „pliusuose” galima nors šiek numarinti alkio kirminą. Žinoma, jei tik baro nebus okupavęs siautulingas jaunimėlis.

pliuspliusplius5

Montaditų sulaukus. Foto: Julius Baliutavičius/1323.lt